BG
BG EN

Какво празнуваме на Цветница?

Какво празнуваме на Цветница?

Живели едно време мъж и жена. Те си имали дъщеричка, хубава като цвете – така започват много народни приказки. В представите и традициите ни цветята са символ на красота и нежност, както и на плодовитост. За Цветница младите жени – невести и моми за женене, берат върбови клонки и цветя, вият венци и китки и с тях украсяват иконата, съдовете, с които се носи вода и т.н.

Какво е да носиш име на цвете?

Според нашите предци, да кръстиш новороденото с име на цвете, храст или дърво, означава да му пожелаеш физическа красота, здраве, щастие, както и да се радва на внимание и обич.

Цветята носят радост във всички сезони и са символ на възраждащата се природа, а през пролетта тяхната красота е несравнима. Те са част от всички български обичаи и традиции. Цвете се нарича една от шарките на обредните хлябове. Символизира роза, а на някои места – пролетния цвят на дърветата и означава младост, плодородие и ново начало. Поставя се върху обредния хляб именно с тези пожелания. Градина също е подобна украса, но се изработва от по-голям къс тесто с пожелание за щастие, здраве и дълъг живот.

 Вероятно и около вас има доста близки и любими хора, които празнуват своя имен ден на Цветница. На този светъл празник имат повод да почерпят носещите прекрасните имена, с корени назад в историята ни като - Цветан, Цветанка, Невена, Иглика, Ралица, Калина, Здравко и др. На този ден празнуват всички, които носят имена на цветя, храсти, дървета. Това означава, че можем да поздравим също Дейзи, Вероника, Далия, както и Виолета, Камелия, Жасмина  и производни.

Остават малко дни до най-хубавите и шарени пролетни празници в българския традиционен календар. Нашия екип желае на всички клиенти и приятели тези дни да бъдат светли, магични и да оставят прекрасни спомени и усмивки!Великден - празник на вярата и светлината, най - светлия за християнския свят

10 април 2021 Обичаи и традиции, подаръци и сувенири за Великден

Как да зарадваме баба и дядо с оригинален подарък?

10 декември 2020 Безусловната любов на баба и дядо са най-голямото съкровище на семейството, основателите на едно морално наследство и най-добрите разказвачи!

Поканени сте на юбилей, а все още нямате идея за подарък?!

24 октомври 2020 Вплетете клони в семейната историята с тази невероятна фоторамка "Дърво на живота"!

Спечели уикенд за двама или трима в MyPlace_Pamporovo

24 октомври 2020 Заредете се с магията на Родопите - изживейте очарованието и живописта на една от най-красивите дестинации в България!

Персонални подаръчета

18 октомври 2020 Предстои Ви специален повод и искате да оставите траен спомен с личен подарък за Вашите гости и приятели, ние ще направим идеите Ви реалност и ще бъдем моста към сърцето на близките Ви хора. Заповядайте!

Дървени образователни играчки по системата Валдорф и Монтесори

29 септември 2020 Днес ще представя дървените играчки, които произвеждаме в серия, наречена Детство мое

Нови декорации за уютна кухня

22 май 2020 За любителите на дърво в кухнята предлагаме новите ни декорации за кухня, вижте повече...

Подарък за Георги

4 май 2020 Едно различно предложение за вашия Георги!

От препоръките във нашата Фейсбук страница :)

16 април 2020 Георги Димов е майстор - дърводелец с доказана биография зад гърба си. За нас, казаното от него е повече от похвала и гаранция за качеството на нещата ни!

От нашата страница....

11 октомври 2019 Iliana Ilieva: Страхотни сте!:) Вие сте номер едно в работата си!